Er du forberedt på fakturasvindel?

sweet_success-001

Det er ikke kun sommerferien, der er slut; højsæsonen for indbrud, tyveri og ligeledes omfattende fakturasvindel, lakker også mod enden. Sidstnævnte findes nu oven i købet i flere forskellige, og mere sofistikerede, former. Er du gearet til at opdage og undgå svindel med dine fakturaer?

Hvad indebærer fakturasvindel?

Den hidtil sete måde at svindle med fakturaer er, at der fremsendes falske regninger for varer, der aldrig er bestilt, leveret eller for den sags skyld har eksisteret. Især i ferieperioden er håbet for svindlerne således, at en medarbejder, som normalt ikke sidder i bogholderiet på grund af ferie, ved et uheld får betalt regningen.

Endnu en variant kaldes CEO-fraud. Denne form for svindel foregår ofte ved, at der sendes en betalingsanmodning til en virksomhed, hvor direktøren er udrejst. Mailen ser ud til at være fra direktøren, og det er ligeledes direktørens navn, der står som afsender. CEO-fraud sker typisk, hvor svindleren har sat sig ind i virksomheden, hvem der er leder, samt hvem der står for bogholderiet.

Ny og mere uspekuleret svindelform

En mere uspekuleret og nyere metode foregår simpelthen ved, at svindlerne opsnapper fakturaer, når de sendes som PDF via e-mail. Når svindlerne har fået fat i fakturaen på den ene eller anden vis, ændrer de kontonummeret på fakturaen, så betalingen går direkte til svindlerens konto, i stedet for leverandøren. Grunden til at denne metode anses som mere uspekuleret er, at den er langt sværere at opdage, fordi fakturaen er ægte, idet varerne er bestilt og modtaget. Til gengæld ender betalingen det forkerte sted.

Sådan kan fakturasvindel undgås

Fakturasvindel kan ramme både store og små virksomheder. Måden at undgå svindel er for det første at være ekstra opmærksom i ferieperioderne og sikre, at varerne er bestilt og modtaget. Hvad angår den mere uspekulerede variant af fakturasvindel er det essentielt, at undersøge om kontonummeret er det samme, hvis man handler med en leverandør, man har handlet med før.

Endnu en løsning, der kan tages i brug for at undgå svindel, er at fakturere elektronisk. Her sendes fakturaen som data via krypterede og sikre forbindelser, der ikke kan manipuleres. På den måde er det ekstremt komplekst og næsten umuligt at opsnappe en faktura og ændre kontonummeret.

Derfor er risikoen for svindel med elektronisk fakturering langt lavere end fakturaer sendt afsted som e-mail eller via posten. Man kan dermed både opnå en mere sikker løsning, der samtidig giver kunderne bedre muligheder for hurtigere behandling og dermed øget sandsynlighed for rettidig betaling. Alle undtagen svindlerne vinder ved at udveksle fakturaer fuldelektronisk.