Få styr på termerne: 4 hurtige om e-fakturering

Der bruges mange forskellige udtryk og forkortelser i forbindelse med elektronisk fakturering. Og det kan være svært at vide, hvad de alle betyder. Derfor forklarer vi fire af dem her, så du nemt kan forstå, hvad det hele handler om

EDI: Electronic Data Interchange. Er elektronisk udveksling af data, hvor transaktioner sendes fra et IT system til et andet via et bestemt aftalt fakturaformat. I bund og grund betyder EDI: at flytte data i et struktureret format mellem to IT systemer uden menneskelig indblanding. Præcis ligesom man gør med en elektronisk faktura, sendt til et EAN-nummer.

EAN-nummer:European Article Number (I dag kaldet GLN- nummer: Global Location Number). Et unikt nummer, der bruges som elektronisk postkasse til at udveksle elektroniske forretningsdokumenter. Det offentlige modtager kun elektroniske fakturaer via EAN-nummer.

EDI-Standarder/Fakturaformater: EDI standarder er kravene til format og indhold af EDI forretningsdokumenter. Dokumenterne skal dermed opfylde nogle forskellige standarder eller kvaliteter, for at kunne udveksles med handelspartnere. En elektronisk faktura sendes f.eks. i et bestemt fakturaformat, før den kan defineres som elektronisk. Det offentlige og de fleste danske virksomheder bruger det danske format: OIOUBL til at sende elektroniske fakturaer.

Fakturaskabelon: Det er muligt at taste og sende en faktura med en fakturaskabelon. De findes både i online og offline versioner, men fordelene er flest ved de online. Prøv Sprooms fakturaskabelon gratis her og tast elektroniske fakturaer ubegrænset – både til dine offentlige og private kunder.